7 sonuçtan 1 ile 7 arasý

Konu: ÇOCUÐUN GELÝÞÝM BASAMAKLARI

Bismillah
    ALLAH cc razý olsun / Teþekkürler
    0
    1 Konusuna 1 Teþekkür Almýþ
    Tecrübe Puaný
    14

Standart ÇOCUÐUN GELÝÞÝM BASAMAKLARI

Çocuklar büyüyüp,olgunlaþtýkça resimleri daha ayrýntýlý oranlý ve gerçekçi olur. Her yaþ dönemi resimlerinin belirgin özellikleri vardýr.

1-KARALAMA DÖNEMÝ (1-4)YAÞ ARASI
    Çocuklar bu yaþlar arasýnda geliþi güzel çizimler yaparlar. Resimler daha çok oyun amaçlýdýr. Çizgiler,tren rayý vb. dir.

2-ÞEMA ÖNCESÝ DÖNEM (4-7) YAÞ ARASI
    Üç yaþ çocuðu tipik yuvarlak kafa çizebilir. Ýnsan çiz deðince baþ ve ayaklarý olan insan çizebilirler. Yüz hatlarýný belirleyebilir. Dört yaþ çocuðu kollarý ve bacaklarý olan çöp adam çizebilirler. Beþ yaþýndaki çocuðunun yaptýðý insan ve evler daha belirgin olmaktadýr. Altý yaþ çocuðunun yaptýðý resimler de artýk yavaþ yavaþ konuda vardýr. Resimlerde yer zemini çizgisi mevcuttur. Resimlerde saydamlýk da vardýr. Örneðin ev çizimlerinde evin içindeki eþyalarýnda çiziliyor olmasý gibi.

RENKLERÝN ANLAMLARI (4-7) YAÞ ARASI
    Dört beþ yaþlarýndaki çocuklar genelde renk ayrýmý yapmadan resmi boyarlar. Bu yaþlarda ana ve ara renkleri öðrenebilirler. Mutlu resimlerde genelde sarý renk, üzüntülü resimlerde genelde kahverengi renk daha aðýrlýktadýr. Unutulmamalýdýr ki çocuk hangi rengi seviyorsa ,resimlerde aðýrlýk o renge doðrudur. Resimlerde aðýrlýk kýrmýzý renkse iddiacýlýðý ve saldýrganlýðý temsil eder. Pembe,sarý,turuncu. . . . . . gibi sýcak renkleri seçen çocuklar sevecen,uyumlu,iþbirlikçi. . . . . . dir. Siyah,mavi,yeþil,kahverengi gibi soðuk renkleri seçen çocuklar, baskýcý aile ortamýnda yetiþen iddiacý,çekingen,güçlükle kontrol edilen,uyumsuz,gerçek duygularýný bastýran . . . . çocuklarý temsil edebilir.

3-ÞEMATÝK DÖNEM (7-9) YAÞLAR ARASI
    Resimler daha belirgin ve ayrýntýlýdýr. Ýlk bakýþta resmin ne olduðu kolaylýkla anlaþýla bilinir . Resimler daha gerçekçidir. Resimde mekansal iliþki vardýr. Çocuklar yer çizgisi kullanýrlar. Yer çizgisi çocuðun kendisi ve çevresiyle olan iliþkinin boyutunu temsil eder. Bu dönemde kuþbakýþý resim çizimleri aðýrlýktadýr.

4-GERÇEKÇÝLÝK DÖNEMÝ (9-12)YAÞLAR ARASI
    Bu dönemde resimlerde daha ayrýntýlý çizimler ve gerçekçi bir yaklaþým görülür. Resim konularýnda kýzlar ve erkekler arasýnda farklýlýklar gözlemlenir. Kýz çocuklarý daha çok bebek resmi,portreler,elbiseler. . . erkek çocuklarý ise araba,gemi,uçak. . . çizerler. Resimleri beðenmeme , aþýrý hassasiyet ve kendini ifade güçlüðü görülür.

5-DOÐALCILIK DÖNEMÝ(12-14)YAÞLAR ARASI
    Nesneler orantýlýdýr. Resimler perspektiftir. Yakýn çevrede gördüðü objelerin orantýlarýný,boyutlarýný ve derinliklerini çizgileriyle yansýtmaya çalýþýr. Renkleri ise en iyi þekilde kullanýrlar.

ZÝHÝNSEL YETERSÝZLÝÐÝ OLAN ÇOCUKLARIN RESÝMLERÝ

Resimlerde belirgin herhangi bir konu yoktur. Plansýzdýr. Yaþýtlarýnýn resim özelliklerinden oldukça gerilik gösterir. Resim cýlýz ve ilkeldir. Çoðunlukla kaðýda resim yerine çeþitli karamalar yaparlar. Ayrýntýlar bulunmaz . Örneðin insan resmi çiz dediðimizde sadece sýnýr belirten bir çizgi çizilir. Gözler,aðýz,burun vs. çizilmez. Ev çizdiðinde çatýsý kapýsý,bahçesi baþka bir yere çizilir. Çocukta resimleri ters çizme sýklýkla karþýlaþýlýyorsa öðrenme güçlüðü çekebileceði düþüne bilinir. Örneðin aðaçlarýn ters çizilmesi gibi.

ÜSTÜN YETENEKLÝ ÇOCUKLARIN RESÝMLERÝ
    [size=14pt]Üstün kabiliyetli kiþi diðer insanlardan farklý düþünebilme davranabilme kabiliyetine sahiptir. Resimlerde dikkati çeken ortak özellikler kýsaca, akranlarýndan üstün bir performans göstermeleri, farklý kavramlar arasýnda mantýklý iliþkiler kurabilmeleri,geliþmiþ hayal gücü ,çizilen figürlerin hareket halinde olabilmesi,renklerin genelde canlý olmasý kaðýdýn tamamýnýn kullanýlmasý gibi. . . . . .
    [size=16pt]UNUTULMAMALIDIR KÝ
    Çok güzel resim yapan çocuk zekidir,zeki çocuklar güzel Resim yaparlar DENÝLEMEZ.

2. Bu üyeye þeyma Teþekkür Edenler , ALLAH cc razý olsun diyenler .

Forum Görevlisi neva - ait Kullanýcý Resmi (Avatar)
    Yer
    adana
    490
    279 Konusuna 336 Teþekkür Almýþ
    Tecrübe Puaný
    47

Standart Ynt: ÇOCUÐUN GELÝÞÝM BASAMAKLARI

bunlar oldukça faydalý bilgiler olmuþ hakkaten.kýsa yoldan bi fikriniz,deneyiminiz olur azýndan..
    þeyma iyi bi üyeymiþ ama kýsa kalmýþ.acaba kafasýna göre birini mi bulamadý yoksa sitenin performansýný mý beðenmedi..
    kimbilir..
    bilen bilir,bilmeyenlere de selam olsun
    Seviyorsan, cimrilik etme, söyle!
    Muhabbeti varken, yokmuþ gibi yapanla, Hiç sevmediði halde, yýlýþýp durana sinir olurum!
    Neyse, o olmalý insan...
    Kendisi olmaktan korkmamalý! Kendisi olmaktan kaçmamalý!
    Bil ki, sensin diye seni býrakmam;
    ama
    Ben olduðum için býrakýrsan beni,
    Yas da tutmam arkandan!

Forum Görevlisi Nihade - ait Kullanýcý Resmi (Avatar)
    Yer
    Ankara
    508
    203 Konusuna 247 Teþekkür Almýþ
    Tecrübe Puaný
    37

Karalama dönemindeyiz, ne bulursak karalýyoruz duvar, halý parke inþaallah çok uzun sürmez.Ellerimiz yüzümüz boya oluyor, birde çýkmayan gazlý kalemler var onlarý çok seviyoruz...
    Faydalý bilgiler gerçekten,ayrýca neva abla avatarýn tam benlikmiþ çok beðendim
    Gerek yok her sözü, laf ile beyana.. Bir bakýþ bin söz eder, bakýþtan anlayana...

Hz. Mevlana

Zikrullah, öyle bir kaledirki hem zahir düþmandan,hemde batýn düþmandan korur.
    Mahmud Ustaosmanoðlu (k.s)

Ey insan Kerim olan Rabbi'ne karþý seni ne aldattý? (Ýnfitar-6)

Forum Görevlisi neva - ait Kullanýcý Resmi (Avatar)
    Yer
    adana
    490
    279 Konusuna 336 Teþekkür Almýþ
    Tecrübe Puaný
    47

bende biri çýkar da avatarýn güzelmiþ der mi diye günlerdir bekliyorum .nihayet nihade..
    Seviyorsan, cimrilik etme, söyle!
    Muhabbeti varken, yokmuþ gibi yapanla, Hiç sevmediði halde, yýlýþýp durana sinir olurum!
    Neyse, o olmalý insan...
    Kendisi olmaktan korkmamalý! Kendisi olmaktan kaçmamalý!
    Bil ki, sensin diye seni býrakmam;
    ama
    Ben olduðum için býrakýrsan beni,
    Yas da tutmam arkandan!

Hadim-i Kuran vuslat - ait Kullanýcý Resmi (Avatar)
    148
    84 Konusuna 113 Teþekkür Almýþ
    Tecrübe Puaný
    23

Standart Cevap: ÇOCUÐUN GELÝÞÝM BASAMAKLARI

Ben hala karalýyorum.. ne olacak bu halim..
    Tasavvuf bir yolculuktur, yolcu yolunda gerek. Biz yürüye duralým, siz olduðunuz yerde kalýn !

Hisli Yürek yakupca - ait Kullanýcý Resmi (Avatar)
    Yer
    Kastamonu'lu
    117
    127 Konusuna 158 Teþekkür Almýþ
    Tecrübe Puaný
    27

Standart Cevap: Ynt: ÇOCUÐUN GELÝÞÝM BASAMAKLARI

Alýntý neva Nickli Üyeden Alýntý Mesajý göster
    bunlar oldukça faydalý bilgiler olmuþ hakkaten.kýsa yoldan bi fikriniz,deneyiminiz olur azýndan..
    þeyma iyi bi üyeymiþ ama kýsa kalmýþ.acaba kafasýna göre birini mi bulamadý yoksa sitenin performansýný mý beðenmedi..
    kimbilir..
    bilen bilir,bilmeyenlere de selam olsun
    Selam deðerli bi cümledir. Allahu teala Kuraný Kerimde, Sadece peygamberlere ve hidayete uyanlara selam vermiþtir... bence selam bilenlere, hidayet bilmeyenlere olsun...
    Varsa yoksa Kuran gerisi yalan

Hiç erfehsend - ait Kullanýcý Resmi (Avatar)
    7
    183 Konusuna 205 Teþekkür Almýþ
    Tecrübe Puaný
    31

Standart Cevap: ÇOCUÐUN GELÝÞÝM BASAMAKLARI

ben bu tip cetvellere inanmýyorum yaratýlýþ çeþitliligi eþsiz olan insan oglunu bu tip cetvellerle ölçemezsiiniz...bu satýrlarýn yazarý 3 cocuk sahibidir not olarak ekleyeyim dedim.
    GAFLETÝ EYLE HEBAA