Bu makalemin konusu, üzerinde Kur’an bütünlüðünde dikkatle düþündüðümüzde, bizleri çok ciddi bir þekilde uyaran ve çok önemli dersler almamýzý saðlayan Ýsra suresi 16. ayet olacak. Ayeti iki farklý tercümeden yazalým ki, ayetin nasýl farklý tercüme edilip, aslýnda ne anlatmak istediði kýsmen nasýl gizlendiði, daha açýk anlaþýlabilsin.


“BÝZ BÝR TOPLUMU YOK ETMEK ÝSTEDÝÐÝMÝZ ZAMAN, onun ileri gelen varlýklýlarýnýn ORADA KÖTÜLÜK YAPMASINA ÝZÝN VERÝRÝZ. Böylece o topluma verilmiþ söz gerçekleþir ve onu yerle bir ederiz.” (Ýsra 16)


“BÝR ÜLKEYÝ HELÂK ETMEK ÝSTEDÝÐÝMÝZDE, o ülkenin zenginlik sebebiyle þýmarmýþ elebaþýlarýna (iyilikleri) emrederiz; buna raðmen onlar orada kötülük iþlerler. BÖYLECE O ÜLKE, HELÂKE MÜSTAHAK OLUR; biz de orayý darmadaðýn ederiz.” (Ýsra 16)


Ýlk yazdýðým tercümede, Allah ýn biz kullarýný çok þiddetli bir þekilde uyardýðýný ve Allah bir toplumu helak etmek istediðinde, O toplumun ileri gelenlerinin yani yönetici olarak söz sahibi olanlarýn, kötü davranýþlar, topluma zarar verici olaylar yapmasýna izin veririz diyor. Daha açýkçasý, bu yöneticilerin kötü bir yönetim sergileyeceði anlatýlýyor. Demek ki Allah öyle bir toplumdan bahsediyor ki, O toplum uyarýcýlar gönderilip uyarýldýðý, yani uyarýlar onlara ulaþtýðý halde, O uyarýlarýn deðil, yanlýþ bilginin peþi sýra gidenlerden bahsediyor. ÇÜNKÜ ALLAH BU TOPLUMU, CEZALANDIRMAYA KARAR VERDÝÐÝ ANLAÞILIYOR. Bu ayeti farklý þekilde tercüme edenlerin genel çoðunluðu, ayeti yumuþatarak tercüme ediyorlar. Örneðin ikinci verdiðim örnekte, ülkenin þýmarýk söz dinlemez ileri gelenleri, yöneticilerine önce iyilikler emredildiðinden, daha sonrada buna raðmen onlar kötü davranýþta bulunurlar, daha sonra bu ülke ya da topluluk helak edilir, diye tercüme edilmiþ. Eðer böyle tercüme edersek, ayetin baþýnda söylenen ile sonu bir biriyle uyumlu olmaz. Ayeti yumuþatmak yerine, olduðu gibi almalýyýz ki, uyarýyý ve ikazý da yerinde alabilelim.


Allah ýn yolundan sapmýþ, söz dinlemeyen bu toplumun helak edilmesinden, acaba tamamýyla yok edilmesini mi anlamalýyýz, yoksa yerle bir ederek, bitkin bir durumuma gelmeleri, iþlerini zorlukla yapabilecek bir hale gelmelerini mi anlamalýyýz? Aslýnda burasý da önemli. Allah bu dünyada bizleri imtihan ediyorsa ve kendimize gelmemiz adýna da her yýl, bir ya da iki kez musibetlerle karþý karþýya býrakýyorsa, helak sözünden tamamen bu toplumun bu dünyadan yok olduðunu düþünmemiz, doðru olmaz diye düþünüyorum. Allah bunu da elbette yapabilir. Ama toptan yok edilmesi, bu dünyada imtihan olma anlayýþýna, ters düþüyor gibi geldi bana. ÇÜNKÜ CEZALANDIRILAN TOPLUMDA YAÞI KÜÇÜK, GÜNAHSIZ ÝNSANLAR VAR. ONUN ÝÇÝN CEZALANDIRILAN TOPLUM, YA YOLDAN SAPANLAR, YA DA YOLDAN SAPANLARI GÖRMEZDEN GELÝP SUSANLAR, OLDUÐUNU SÖYLEYEBÝLÝRÝZ. Allah adaletlidir geleceði bilir, hükmün en güzelini O verir.


Ayeti anlamaya devam edelim. Ýsra 16. ayetin bir öncesinde Allah, her kim doðru yolu seçerse, bu kendi iyiliðine olur der. Kimde yoldan saparsa, buda kendi kötülüðünedir, hiç kimse bir baþkasýnýn suçunu taþýyacak deðildir diye de belirtiyor. Ayetin sonunda da, biz Resul göndermedikçe azap etmeyiz diyerek, aslýnda Ýsra suresi 16. ayeti ne maksatla indirdiðine de açýklýk getiriyor. Yine Ýsra 16. ayetin devamýnda da 17. ayette þöyle uyarýr. “NUH’TAN BU YANA BÝZ BÖYLE NÝCELERÝNÝ HELAK ETTÝK. ÇÜNKÜ KULLARININ GÜNAHLARINI BÜTÜNÜYLE GÖRÜP HABERDAR OLMAKTA, SENÝN RABBÝN GÝBÝSÝ YOKTUR.” Demek ki Allah ýn helak edip cezalandýrýlmaya karar verilen toplum, önce Allah tarafýndan uyarýlmýþ, ama bu uyarý göz ardý edilmiþ olmalý ki, Allah O toplumu daha da azdýracak yöneticiler gelmesini saðlayarak, bizzat O toplumu kendilerinin cezalandýrmasýný saðlýyor. ASLINDA BURASI ÇOK ÖNEMLÝ. BU KISMI LÜTFEN DOÐRU ANLAYALIM. ALLAH O TOPLUMU ASLINDA, KENDÝLERÝNE LAYIK OLAN YÖNETÝCÝLERÝN GELMESÝNÝ SAÐLAYIP, BÝZZAT KENDÝLERÝNÝ, KENDÝLERÝ CEZALANDIRMIÞ OLUYOR. Þura suresi 30. ayette Allah, nasýl uyarýyordu bizleri hatýrlayalým. “BAÞINIZA GELECEK HER FELAKET, KENDÝ YAPIP ETTÝKLERÝNÝZÝN BÝR ÜRÜNÜDÜR. BUNUNLA BERABER ALLAH, PEK ÇOÐUNU BAÐIÞLIYOR.” Þimdide bu konuyu, Kur’an ýn diðer ayetlerinden istifade ederek, çok daha açýk bir þekilde anlamaya devam edelim.


Rad suresi 11. ayete baktýðýmýzda, konumuzla ilgili bilgiler veriyor ve diyor ki; ”ÞÜPHESÝZ KÝ, BÝR KAVÝM KENDÝ DURUMUNU DEÐÝÞTÝRMEDÝKÇE, ALLAH ONLARIN DURUMUNU DEÐÝÞTÝRMEZ. ALLAH, BÝR KAVME KÖTÜLÜK DÝLEDÝ MÝ, ARTIK O GERÝ ÇEVRÝLEMEZ.” Demek ki Ýsra 16. ayette, kendi durumunu düzeltmeyen, azgýnlýkta ýsrar eden bir toplum var ve Allah bu toplumu cezalandýrmak için, kendilerinin arasýndan azgýn, adaletsiz yöneticiler seçmelerini saðlayýp, kendilerini adeta kendileri ile cezalandýrýyor. Enfal suresi 25. ayette de yine Allah, öyle bir toplumdan örnek veriyor ki, günümüzde bizlere inanýlmaz örnek oluyor ama bu ayeti bu þekliyle anlarsak tabi. Bizler halk dilinde þöyle bir söz söyleriz. “BANA DOKUNMAYAN YILAN BÝN YAÞASIN.” Ýþte Allah bizleri bu konuda uyarýyor ve her kulumun, toplum içinde bir görevi vardýr ve herkes o görevi yerine getirmelidir, bana ne diyemez, susarsa yanlýþ yolda gidenlerle birlikte sorumlu olur diyor ve bakýn nasýl uyarýyor.


Enfal 25: Bir de öyle bir fitneden sakýnýnýz ki, o fitne, ÝÇÝNÝZDEN SADECE ZULMEDENLERE ERÝÞMEKLE KALMAZ, UMUMA YAYILIR VE HEPSÝNÝ PERÝÞAN EDER. Biliniz ki Allah, azabýnda çok zorludur. (Bayraktar bayraklý)


Allah gerçekten düþünen, aklýný kullanan kullarýna, böyle her þeyden nice örnekleri veriyor ki doðrudan sapmasýn ve böylece kiþisel görevleri yanýnda, bizlerin birde toplumu ilgilendiren konularda da boþ veremeyeceðimizi, mutlaka uyanýk olmamýz gerektiði uyarýsýný yapýyor. Kur’an Nisa suresi 58. ayetinde bizleri nasýl uyarýrdý hatýrlayalým. ”ALLAH SÝZE, MUTLAKA EMANETLERÝ EHÝL OLANLARA VERMENÝZÝ VE ÝNSANLAR ARASINDA HÜKMETTÝÐÝNÝZ ZAMAN, ADALETLE HÜKMETMENÝZÝ EMREDER.” Bakýn Allah toplumlarý nasýl uyarýyor. Sizleri yönetecek yöneticilerinizi seçerken, EHÝL ÝNSANLARDAN YANÝ ÝÞÝNÝ BÝLENLERDEN, TARAFSIZ DAVRANABÝLENLER DEN SEÇÝN diyor. Bu ne demektir? Tarafsýz ve adaletle sizleri yönetecek insanlarý seçin ki, sizlerde rahat edesiniz, huzurlu yaþayabilesiniz. Bunu yapmayýp, ehil insanlardan seçmezseniz, ONLARIN YAPTIÐI ADALETSÝZLÝKLERDEN, YOLSUZLUKLARDAN SÝZLERDE SORUMLU OLURSUNUZ. Demek ki Ýsra suresi 16. ayette asýl bahsedilen, yoldan sapmýþ söz dinlemeyen toplumu Allah cezalandýrmak için kararýný veriyor ve Allah ýn indirdiði kitabý yeterli görmeyip, adeta kendi batýl inançlarý ile yaþayan toplumun baþýna, kendilerine layýk þýmarýk, adaletsiz yöneticilerin gelmesini saðlayarak, O toplumu cezalandýrýyor. ASLINDA BU AYETTEN ALACAÐIMIZ ÇOK AMA ÇOK ÖNEMLÝ DERSLER VAR. AMA BU GERÇEKLERÝN ÜSTÜ ÖRTÜLEREK, BU ÞEKLÝYLE AYET ANLATILMIYOR TOPLUMA.


Yine ayný konuyla ilgili Enfal suresi 53. ayeti de örnek gösterebiliriz, Lütfen uyarýya dikkat. ”BÝR TOPLUM, KENDÝLERÝNDE BULUNANI DEÐÝÞTÝRMEDÝKÇE, ALLAH DA ONLARA VERDÝÐÝ NÝMETÝ DEÐÝÞTÝRMEZ.” Demek ki toplum olarak huzur içinde yaþayabilmek istiyorsak, her birey kendi üstüne düþeni yapmalý ve BANA NE BENÝ ÝLGÝLENDÝRMEZ, BANA O ÝÞÝN UCU DOKUNMAZ, ZARAR VERMEZ NASIL OLSA DEMEYÝN, UCU MUTLAKA SÝZE DOKUNUR DÝYOR ALLAH. Kur’an Semud kavminin Allah ýn emirlerini dinlemediklerin de, Allah ýn nasýl O toplumu cezalandýrdýðý, büyük bir felaket gönderdiði örneðini de verir. Konumuzun çok daha iyi anlaþýlabilmesi için, size Bakara suresi 104. ayeti örnek vermek istiyorum. Bakýn bu ayette Allah, Elçisine bile bizlerin neyi söyleyip, neyi söyleyemeyeceðimizin uyarýsýný yapýyor.


“MÜMÝNLER! “BÝZÝ GÜT!”RAÝNA DEMEYÝN, “BÝZÝ GÖZET!”UNZURNA DEYÝN VE DÝNLEYÝN. KÂFÝRLERE ACIKLI BÝR AZAP VARDIR.” (Bakara 104)


Bakar mýsýnýz lütfen, ne kadar güzel uyarýyor Allah biz kullarýný. Ama bizlerin elbette dersler almadýðýmýz çok açýk. Hala Kur’an ý yeterli görmeyen, onun her bilgiyi açýklamadýðýný savunan, Müslümanlar var aramýzda. Bu durumda sizce bizlerin sonu da, Ýsra suresi 16. ayette olduðu gibi olmasýn. RABBÝM BÝZLERÝ KORUSUN ÝNÞALLAH. Allah bizleri uyarýyor ve diyor ki, Elçime bizi davar gibi güt demeyin diyor. Çünkü her Müslüman ýn bir toplumda kendisine has görevi vardýr ve O görevini yerine getirdiði ölçüde, O TOPLUMDA HUZUR, ADALET VE ZENGÝNLÝK OLUR. Genel çoðunluðu fakir olan toplumlarda sorumlu, devleti yönetenlerdir ve o yöneticiyi seçenlerdir. Onun içindir ki Allah ýn emrettiði gibi, bizleri yönetecekleri ehil insanlardan seçmeliyiz. Seçemiyor sak, bunun sorumluluðuna, bizlerde ortak olmuþuz demektir.


Lut kavmini düþünün, O topluma Allah Elçi gönderdi ama O toplum ona uymadý ve cezalandýrýldý. Allah bakýn Elçisine Raina demeyin diyor ama ne söylemesini istiyor çok önemli. Unzurna deyin, yani bizi gözet, doðru yolu göster, iyi yönet bizleri deyin diyor. Allah bizlerin Elçisine bile, kul köle olmamýzý istemiyor ve körü körüne çobanýn koyunlarýný güttüðü gibi itaatin yanlýþ olduðunu söylüyorsa, nasýl olur da bizler veliler, þeyhler, efendiler edinip, onlarýn her sözüne Raina deriz yani koyun gibi kabul ederiz, lütfen bir kez daha bu ayetleri dikkatle düþünelim. Allah Asr suresinde, bizleri çok önemli bir konuda uyarýyor ve dikkatimizi çekiyor. Dilerim bu uyarýlardan ders alan, Allah ýn halis kullarý arasýnda oluruz. DERS ALABÝLDÝÐÝMÝZ ÖLÇÜDE HUZURA, MUTLULUÐA VE ZENGÝNLÝÐE KAVUÞACAÐIMIZ DAN HÝÇ KÝMSENÝN ÞÜPHESÝ OLMASIN.


“ÇAÐA YEMÝN EDERÝM KÝ, ÝNSAN ZÝYANDADIR. ZÝYANDA OLMAYANLAR; ÝNANIP GÜVENENLER, ÝYÝ ÝÞLER YAPANLAR, BÝRBÝRÝNE DOÐRULARI TAVSÝYE EDENLER VE SABRI TAVSÝYE EDENLERDÝR.” (Asr 1–2–3 )


Saygýlarýmla
Haluk GÜMÜÞTABAK


https://kuranadavet1.wordpress.com/


https://twitter.com/KURANA_DAVET


http://www.hakyolkuran.com/


https://www.facebook.com/Kuranadavet1/


https://hakyolkuran1.blogspot.com/