Bizlerin kafasýný, dini konularda o kadar çok karýþtýrdýlar ki, þimdide neyin doðru neyin yanlýþ olduðunu anlamak gerçekten çok zor oluyor. Hâlbuki Allah Kur’an ý yemin ederek, anlayabilesiniz diye kolaylaþtýrdýk diyor. Peki, neden anlamakta zorluk çekiyoruz, ya da kafalarýmýz karýþýk? Çünkü Kur’an ý Nahl suresi 98. ayetinde, Allah ýn bizleri uyardýðý gibi okumuyoruz da ondan. Bir arkadaþýmýzýn kafasýnýn, þefaat konusunda nasýl karýþýk olduðunu göstermek için bir örnek vermek istiyorum. Bakýn Þefaat konusunda ne söylüyor ve nasýl bir soru soruyor.
“Ben amaca uygun olarak bilirkiþilere bir kaç soru sormak istiyorum. ( lütfen ehil arkadaþlar cevap verirse sevinirim. ) Baktýðým kadarýyla ayetlerde þefaat konusunda 24 kadar ayet var. Bunlar 3 grup halinde ele alýnabilir.
1) Asla þefaatçinin olmadýðý kýsýmlar.
2) Sadece Allah in þefaat ettiði kýsýmlar.
3) Ýstisnai durumlar.
Baktýðýmýz zaman genel kaidede hiç bir þefaatçinin olmadýðý durumlar var. Benim merak ettiðim istisna durumlarý.
Necm 26: Göklerde nice melekler var ki, Allah’ýn dilediði ve hoþnut olduðu kimseler için izin vermesi dýþýnda onlarýn þefaatleri hiçbir yarar saðlamaz.
Zuhruf 86: O’nu býrakýp taptýklarý þeyler þefaat edemezler. Ancak bilerek hakka þahitlik edenler þefaat edebilirler.
Taha 109: O gün, Rahman’ýn izin verdiði ve sözünden razý olduðu kimseden baþkasýnýn þefaati fayda vermez.
Bu istisnalar kimlerdir ve neyi ifade ediyor. Allah razý olsun…”
Bu arkadaþýmýzýn da kafasýnýn, çok karýþýk olduðunu söylemeliyim. Þefaat kelimesi ne yazýk ki Ýslam toplumunda, Müslümanlara Kur’an ýn bahsettiði þekliyle anlatýlmadý, çünkü tarikat ve cemaatlerin iþine gelmiyordu da ondan. Þefaat kelimesi Kur’an da baðýþlanma, affedilme anlamýnda kullanýlmýþtýr, aracý olma anlamýnda deðil. Onun içindir ki Allah çok net bir þekilde ÞEFAAT TÜMDEN ALLAH A AÝTTÝR diyerek, son noktayý koymuþtur. Peki, arkadaþýmýzýn dediði gibi, þefaat yani baðýþlama affetme yetkisi yalnýz Allah ýn dýr dedikten sonra, Allah bu yetkiyi istisna olarak, baþkalarýna da vermiþ olabilir mi? Bahsedilen ayetlerde, istisnalarýn olduðundan mý bahsediyor, yoksa ayetler tercüme edilirken kendi inançlarýmýza kanýt mý yaratma çabasýndayýz ona bakalým. Önce þunu lütfen unutmayalým, Allah HÜKMÜME HÝÇ KÝMSEYÝ ORTAK ETMEM diyor. Bu durumda Allah þefaat hükmüne, istisna yapýp yarattýðý kullarýndan, yetki verdiði kullarý olabilir mi? Önce Þefaat konusunda, Kur’an ýn çok net verdiði hükümleri hatýrlayalým.
“DE KÝ: “ÞEFAAT TÜMÜYLE ALLAH’A AÝTTÝR.” (ZÜMER 44)
“KENDÝLERÝ ÝÇÝN O’NUN HUZURUNDA NE BÝR DOST NE DE BÝR ÞEFAATÇÝ VARDIR.” (ENAM 51)
“HÝÇ KÝMSENÝN BAÞKASINA FAYDA VEREMEYECEÐÝ, ÞEFAATÝN KABUL EDÝLMEYECEÐÝ, FÝDYE ALINMAYACAÐI VE YARDIM YAPILMAYACAÐI BÝR GÜNDEN SAKININIZ.” (BAKARA 48)
“YOKSA ALLAH’TAN BAÞKA ÞEFAAT EDÝCÝLER MÝ EDÝNDÝLER?” (ZÜMER 43)
“ZATEN GÜNAHLARI ALLAH’TAN BAÞKA KÝM AFFEDEBÝLÝR?” (ALÝ ÝMRAN 135)
“KÝMSEDEN BEDEL KABUL EDÝLMEYECEÐÝ, ÞEFAATÝN KÝMSEYE FAYDA VERMEYECEÐÝ BÝR GÜNDEN SAKININIZ.” (BAKARA 123)
Kur’an da bunlara benzer, çok açýk birçok þefaat konusunda ayetleri görebilirsiniz. Hepsinde çok net, þefaatin yani günahlarý baðýþlayanýn, yalnýz Allah oluðu ve mahþer günü hiç kimsenin bir diðerine faydasý olamayacaðý uyarýsý yapýldýktan sonra, Ali Ýmran 135. ayetinde, zaten günahlarý Allah dan baþka kim affedebilir diyerek, bizleri Allah sýnýyor, imtihan ediyor. Sizlere sormak isterim. Allah bunca açýk ayetlerinden sonra, diðer ayetlerinde istisnalar yaparak, baþkalarýna da kendi tek elinde olduðu þefaat yetkisini verir mi? Elbette vermez, verirse hükümler arasýnda çeliþki olur, bu toplumda kargaþa yaratýr. BÖYLE YETKÝLER VERÝLMÝÞ ÝNSANLAR OLSAYDI, TOPLUM ONLARI ÝLAHLAÞTIRIRDI. ONUN ÝÇÝN ALLAH BÖYLE BÝR YETKÝYÝ NE MELEKLERÝNE NEDE KULLARINA, ELÇÝLERÝ DÂHÝL VERMEMÝÞTÝR. Þimdide arkadaþýmýzýn istisna diye örnek verdiði ayetlere bakalým. O ayetlerde Allah þefaat yetkisini bazý kiþilere de verdiðini mi söylüyor, yoksa…..? Yoksa nýn cevabýný birlikte arayalým.
Necm 26: GÖKLERDE NÝCE MELEKLER VARDIR KÝ ONLARIN ÞEFAATLERÝ; ANCAK ALLAH’IN ÝZNÝYLE, DÝLEDÝÐÝ VE HOÞNUT OLDUÐU KÝMSELERE YARAR SAÐLAR. (Diyanet meali)
Allah özellikle melekleri üzerinden bu örneði, niçin vermiþ olabilir? Burasý çok önemli. Çünkü cahiliye toplumu melekleri ilahlaþtýrmýþ, anlarý da Allah ýn yetkileri ile donatmýþlardý. Allah bu konuda uyarý yapýyor kitap ehline ve tüm insanlara diyor ki Rabbimiz, GÖKTEKÝ MELEKLER BÝLE SÝZLERÝN ÝÞLEDÝÐÝNÝZ GÜNAHLARI BAÐIÞLAYAMAZ. ANCAK ONLARIN TEKLÝF ETMESÝ VE ALLAH IN ONAYLAMASI YANÝ ÞEFAAT ETMESÝ BAÞKA DÝYOR. Yani melekler bizlerin iþlediði günahýn affý için ancak teklifte bulunur, Allah uygun görürse þefaat eder, baðýþlar affeder. Çünkü Allah meleklerin dahi bilemediðini bildiði bilgisini verir Kur’an da. Onun içindir ki her meleðin þefaat teklifini Allah, kabul etmeye bilir. ÞEFAATÝ HAK EDEN ANCAK, ÞEFAATTEN YARARLANIR. Allah günahsýz, sorgusuz Allah a itaat eden meleklerine bile, direk böyle bir yetkiyi vermemiþse, biz günahkâr kullarýna istisna yapýp þefaat yetkisini verdiðini, nasýl söyleriz. Þimdide arkadaþýmýzýn verdiði diðer ayetlere bakalým. Bu ayetlerde, toplumun kafasýný karýþtýracak þekilde öyle tercüme ediliyor ki, Kur’an da bu konu ile ilgili konularda adeta çeliþki yaratýlýyor ve batýl hurafe inançlarýna kanýt gösteriyorlar. Birlikte ayetler üzerinde düþünelim. Farklý meallerden özellikle yazdým.
Zuhruf 86: Allah ile aralarýna koyduklarýný yardýma çaðýranlar, þefaatten yararlanamazlar; OYSA BÝLEREK DOÐRUYA ÞAHÝTLÝK EDENLER ÖYLE DEÐÝLDÝR. (Süleymaniye vakfý meali)
Zuhruf 86: Allah’tan baþka yalvardýklarýnýn, þefaat etmeye güçleri yoktur. ANCAK BÝLEREK GERÇEÐE TANIKLIK EDENLER HARÝÇ. (Bayraktar Bayraklý)
Zuhruf 86: O’nu býrakýp taptýklarý þeyler þefaat edemezler. ANCAK BÝLEREK HAKKA ÞAHÝTLÝK EDENLER ÞEFAAT EDEBÝLÝRLER. (Diyanet meali)
Taha 109: O GÜN ÞEFAAT, SADECE RAHMAN’IN ONAY VERDÝÐÝ VE LEHÝNE SÖZ SÖYLENMESÝNÝ KABUL ETTÝÐÝ KÝÞÝYE FAYDA SAÐLAR. (Süleymaniye vakfý)
Taha 109: O GÜN, RAHMAN’IN ÝZÝN VERDÝÐÝ VE SÖZÜNDEN RAZI OLDUÐU KÝMSEDEN BAÞKASININ ÞEFAATÝ FAYDA VERMEZ. (Diyanet meali)
Önce Zuhruf 86. ayete bakalým. Diyanetin tercümesine baktýðýmýzda, Allah ýn yanýnda taptýklarý þeyler þefaat edemez diyor. Peki, kimler Allah ý býrakýp insanlara tapýyor? Hiç kimse. Bu ayetler bu uyarýlar zaten özellikle iman ettiðini söyleyen kitap ehline, yaptýðý yanlýþlardan dolayý indirilmiþ. Onlarda Allah diye bir baþka kiþiye tapmýyor. Ýnsanlarý veli, þeyh, kurtarýcý ilan edip, Allah ýn yetkilerini onlara verip, onlarý þefaatçi ediniyorlar. Ýþte Allah bu uyarýyý yapýyor ve diyor ki, Allah ýn yanýnda yardým istedikleriniz, sizlere þefaat edemez, sizlere yardýmda bulunamaz. Onlarda zaten Allah ýn þefaatinden faydalanamazlar diyor. Peki, Allah diðer ayetlerinde bunu kim yapabilir yalnýz diyordu? ALLAH ÞEFAAT TÜMDEN, BANA AÝTTÝR DEMÝYOR MUYDU? Bu ayetin devamýnda da bilerek, araþtýrarak, Allah ýn doðru yolundan gidenler, diðerleri gibi deðildir, onlar Allah ýn þefaatinden istifade edeceklerdir diyor.
Diyanetin Zuhruf 86. ayetin tercümesinde, hakka þahitlik edenler, yani Allah ýn yolundan gidenler þefaat edecektir diye tercüme edilmiþ. Bu durumda þefaatin tümden Allah a ait olduðu, hiç bir þefaatin fayda etmediði o günden sakýnýn diye uyardýðý, yoksa Allah dan baþka þefaatçimi edindiler ayeti ve günahlarý Allah dan baþka kim affedebilir uyarýlarý tamamen saf dýþý olmuþ bu ve benzeri onlarca ayetler geçersiz duruma düþmüþ olur. BU YANLIÞI NASIL YAPARIZ. BU VE BENZERÝ AYETLERÝ, ALLAH IN ÝZÝN VERDÝÐÝ ÞEFAATÇÝLER DE VAR DÝYE NASIL ANLARIZ. Peki, kim bunlar? Bizler biliyor muyuz? Hani Allah, kimin en doðru yolda gittiðini yalnýz ben bilirim diyordu. Yoksa aramýzda kimin en doðru yolda gittiðini, bizlere Allah ýn huzurunda þefaat edebilecek özellikle insanlarýn olabildiðini bilenler mi var? NE DEDÝÐÝMÝZÝN FARKINDA MIYIZ? Çok yakýn zamanda feto dedikleri zalimi veli, alim kiþi ilan edip, bu zalimin mahþer günü þefaatçi olacaðýný dahi söylemediler mi? Sonucunu hepimiz gördük. Bizlere düþen, Allah ýn en doðru yolundan gidebilmek adýna, çaba harcamak olmalýdýr. Elbette Allah sevgili kullarýnýn dualarýna karþýlýk verecek, hak ettiði takdirde, hak edeni þefaatinden istifade ettirecektir. Allah Elçisine Tevbe suresi 80. ayetinde bakýn ne diyor. “ONLAR ÝÇÝN ÝSTER AF DÝLE, ÝSTER DÝLEME; ONLAR ÝÇÝN YETMÝÞ DEFA AF DÝLESEN DE ALLAH ONLARI ASLA AFFETMEYECEKTÝR.” Düþünebiliyor musunuz Allah, þefaati-baðýþlanmayý hak etmeyen bir kulu için, Elçisi dua edip baðýþlanmasýný dilese bile, onu asla affetmem diyor.
Taha 109. ayeti de, yine kendi inançlarýna kanýt yaratmak adýna, çok özel veli-þefaatçi kiþilerin olabileceði düþüncesini kabul ettirebilmek için, ayetlerde ne yazýk ki tahrifat yapmaktan korkmuyorlar. Bu ayette de hesap günü þefaat, yalnýz Allah ýn onayladýðý, kendisi hakkýnda güzel þeyler anlatýlan yani meleklerin kayda aldýðý defteri ortaya konduðunda, hakkýnda iþlediði sevaplar ortaya dökülüp anlatýldýðýnda ancak, þefaatten yararlanýrlar dediði halde, Diyanet öyle bir tercüme yapmýþ ki ayetin sonunda, O gün yani hesap günü, sözünden razý olduðu kiþilerin ancak þefaati fayda saðlar diyor. HANÝ ALLAH HÝÇ BÝR ÞEFAATÝN FAYDA ETMEDÝÐÝ O GÜNDEN SAKININ DÝYORDU. NE OLDU BU AYET. YOKSA ALLAH HÂÞÂ HÜKÜM VERDÝÐÝ KONUDAN BU AYETLE VAZMI GEÇTÝ? Lütfen kendimize gelelim. Þefaat konusunu çok daha açýk anlayabilmemiz için, sizlere Muhammed suresi 19. ayeti hatýrlatmak istiyorum.
Muhammed 19: Bil ki Allah’tan baþka hiçbir ilâh yoktur. HEM KENDÝNÝN, HEM DE ÝNANMIÞ ERKEK VE KADINLARIN GÜNAHLARININ BAÐIÞLANMASINI DÝLE! Allah, gezip dolaþtýðýnýz yeri de, içinde kalacaðýnýz yeri de bilir. (Diyanet meali)
Özellikle Diyanetin meali yazdým. Bakýn Allah Elçisine ne diyor. KENDÝ GÜNAHLARIN ÝÇÝN, ALLAH A BAÐIÞLANMAYI DÝLE, YANÝ DUA ET DÝYOR. Ama bizlere, peygamberlerde þefaatçidir demediler mi? Allah ýn Elçisi kendi günahlarý için, Allah a dua ediyorsa, nasýl olur da bizlerin günahlarý için Allah ýn Resulü þefaatçi olur da, günahlarýmýzý baðýþlar. Bakýn ayetin devamýnda, iman ettiðine þahit olduðun, doðru yolda giden kadýn ve erkelerin günahlarýnýn baðýþlanmasý içinde, Allah a dua et diyor. Her þey bu kadar açýk olduðu halde, bizler hala nasýl ayetlerin anlamlarý ile oynayýp, Allah ýn dýþýnda yetki verdiði istisna kiþilerinde þefaat etme, baðýþlama yetkisi vardýr deriz, doðrusu anlamakta zorluk çekiyorum.
Allah tüm iman edenlere, dua kapýsýný açýk býrakmýþtýr. Zaten Allah ayetinde ne diyordu? “DUANIZ OLMASA, RABBÝM SÝZE NE DÝYE DEÐER VERSÝN” Bu sözlerden anlatýlmak istenen, af ve þefaat için tek muhatap Allah týr. Onun yanýnda affediciler-þefaatçiler edinenler yoldan sapmýþtýr. Dilerim bu gerçeklerin farkýnda olan, Allah ýn azýnlýk halis kullarý arasýnda oluruz.
Saygýlarýmla
Haluk GÜMÜÞTABAK
https://kuranadavet1.wordpress.com/
https://twitter.com/KURANA_DAVET
http://www.hakyolkuran.com/
https://www.facebook.com/Kuranadavet1/
https://hakyolkuran1.blogspot.com/
Bookmarks