Yazýlarýmý takip eden, okuyan deðerli bir kardeþimiz yazýma þöyle bir cevap vermiþ. Sözlerini önemsediðim ve bu yanlýþ genelde çok fazla yapýldýðýndan, konuyu daha detaylý bir þekilde yazmamýn daha uygun olacaðýný düþündüm. Belki biraz uzun, ama lütfen sabýrla okuyalým.
“KÝM RASUL E ÝTAAT EDERSE ALLAH A ÝTAAT ETMÝÞ OLUR. BUNDAN ACIK AYET MÝ OLUR. BEN RASUL OLMADAN DÝN OLMAZ DÝYORUM, SÝZDE RASUL E GEREK YOK DÝYORSUNUZ. SÝZÝN ÝNANIÞINIZ SÝZE, BENÝM ÝNANIÞIM BANA. ÝNANCISINIZI BÝLÝYORUM, YAZIÞMAMIM NEDENÝ SÝZÝ ÝKNA ETMEK DEGÝL, BÝRÝLERÝ YAZILARI BELKÝ OKURDA ARAÞTIRMA YAPAR.”
Deðerli kardeþimiz, kim Resul e itaat ederse, Allah a itaat etmiþ olur sözünden, Kur’an ýn açýklamalarý, hükümleri dýþýnda öyle bir anlam veriyor ki, neredeyse Allah ýn Resulü Allah ýn dinde hüküm ortaðý oluyor. Hâlbuki Allah Resulüme itaat edin derken Resulüne de, SANA ÝNDÝRDÝÐÝM KUR’AN ÝL KULLARIMA HÜKMET EMRÝ VERMÝÞTÝ. Hatýrlatmak isterim, Allah Resule itaat edin emrini, Resulünün teblið ettiði Kur’an a inanmakta nazlanan, onun teblið ettiði Kur’an dan þüphesi olanlara, ikaz niteliðinde bir ayettir. YANÝ ALLAH, BENÝM RESULÜM SÝZE BENÝM VAHYÝ MÝ TEBLÝÐ EDÝYOR, KENDÝ DÜÞÜNCELERÝ DEÐÝLDÝR SÖYLEDÝKLERÝ DÝYOR. BUNU KUR’AN IN BÝRÇOK AYETÝNDEN ANLIYORUZ.
BUGÜN ALLAH IN RESULÜ ARAMIZDA YOK, BU DURUMDA ONUN YOLUNDAN GÝTMEK ÝSTÝYORSAK NE YAPMAMIZ GEREKÝR? ONUN TEBLÝÐ ETTÝÐÝ KUR’AN A UYAN, ONA ÝTAAT EDENLERÝN SAFINDA OLACAKTIR. SÝZCE BU AYETTE ALLAH, RESULÜM VEFAT ETTÝKTEN SONRA, ONUN RÝVAYET HADÝSLERÝNE DE UYUN DÝYOR OLABÝLÝR MÝ? NE DERSÝNÝZ? ÝÞTE ONUN ÝÇÝN ALLAH, DÜÞÜN AKLINI KULLAN EY KULUM DÝYOR. Günümüze ulaþan rivayet hadislerin hiç birisinin, gerçekten Allah ýn Resulüne ait olduðuna emin olamayýz. Çünkü bu hadislerin hiç biri, Peygamberimiz tarafýndan kayda alýnmamýþ ve bu bilgilerin hiç birinden Peygamberimizin haberi de yok. Bu bilgiler Peygamberimizin vefatýndan, yaklaþýk 200–250 yýl sonra, ikinci ya da üçüncü þahýslarýn duyduklarý ve kendilerince bu sözleri þekillendirdiði ve anladýðý sözler. SÝZCE ALLAH BU BÝLGÝLERLE, KUR’AN I ANLAMAMIZI VE ÝSLAMI YAÞAMAMIZI ÝSTERMÝ? Yorumunu sizlere býrakýyorum.
Allah Resulüme itaat edenler, Allah a itaat etmiþ olur derken, Allah ýn Resulünün yalnýz Kur’an ý teblið ettiðini de onaylamýþ, bizlere bildirmiþ oluyor. Ayeti yazalým. “RESULE ÝTAAT EDEN, ALLAH’A ÝTAAT ETMÝÞ OLUR. YAN ÇÝZEN ÇÝZSÝN, BÝZ SENÝ ONLAR ÜZERÝNE BEKÇÝ GÖNDERMEDÝK.” (Nisa 80) Bakýn ayetin devamýnda sana uyan uysun, biz seni onlar üzerinde bekçi göndermedik diyor. Sizce Allah neden Resulü için, seni onlara bekçi göndermedik diyor olabilir? Bekçi kelime anlamý olarak, BÝR ÞEYÝ YA DA BÝR YERÝ BEKLEYÝP KORUMAKLA GÖREVLÝ kimse anlamýndadýr. Allah bu sözüyle bizlere þunu söylüyor. Ankebut 18. ayetinde bildirdiði gibi, “RESULE DÜÞEN APAÇIK TEBLÝÐDEN BAÞKA BÝR ÞEY DEÐÝLDÝR” Kehf 56. ayette de,”BÝZ RESULLERÝ, SADECE MÜJDELEYÝCÝLER VE UYARICILAR OLARAK GÖNDERÝRÝZ”
Allah ýn Resulünün vahyin tebliðinden baþka, yapacak hiçbir þeyi yoktur. BUNCA AYETLERÝ GÖRMEZDEN GELÝP, NE YANÝ PEYGAMBERÝMÝZ POSTACI MIYDI, NASIL DÝYEBÝLÝRÝZ? ALLAH IN ELÇÝSÝNE VERDÝÐÝ YETKÝ BU KADAR. ONA NASIL ÝTÝRAZ EDEBÝLÝRÝZ. Çünkü bizlere öyle yanlýþ bilgiler öðretildi ki, Kur’an da her bilgi detaylý yoktur, ayetleri açýklayan, detaylý ve yaþanýr hale getiren Peygamberimizdir diye inandýrýldýk. Bizlere öðretilen, dine yapýlan ilaveleri Kur’an da göremediðimizde, ne yazýk ki bu yanlýþa düþüyoruz. Hâlbuki Allah, sen onlarýn bekçisi deðilsin diyor. YANÝ ONLARDAN SEN SORUMLU DEÐÝLSÝN, HER KULUMU KENDÝ ÇABALARI ÝLE KUR’AN DAN ÝMTÝHAN EDÝYORUM DÝYOR. Peygamberimizin hadisleri, ayetleri hayatýmýza geçirmemiz için gerekli olsaydý, Allah ýn Elçisi ayetleri tek tek yazdýrdýðý gibi, yazdýrmaz mýydý saðlýðýnda onlarý da. Hatta Allah Kur’an ý koruduðu gibi, onlarý da korumaz mýydý? BUNLARI DA MI DÜÞÜNEMÝYORUZ? Haþa Peygamberimiz saðlýðýnda tüm bunlarý yazdýrmayýp, görevini eksik yaptý da, aradan yüzlerce yýl geçtikten sonra, birilerinin aklýna gelip bu hadisleri toplayýp kayda alýp, bizlerin imanlarýný mý kurtardý. NE DEDÝÐÝMÝZÝN FARKINDA MIYIZ?
Allah Kur’an ý açýklamak, bizim görevimizdir diye hükmünü vermiþtir. Ayrýca biz her þeyden nice örnekleri deðiþik ifadelerle verdik ki anlayasýnýz diye de bu hükmünü pekiþtirmiþtir. Enam 97. ayetinde de, BÝZ ANLAYAN BÝR TOPLUM ÝÇÝN AYETLERÝ AYRI AYRI AÇIKLAMIÞIZDIR diye bizlere bildiriyor. Bir baþka örnek vermek istiyorum. “Biz sana bu Kur’ân’ý ancak, HAKKINDA AYRILIÐA DÜÞTÜKLERÝ ÞEYLERÝ, ONLARA APAÇIK BÝLDÝRMEN ÝÇÝN ÝNDÝRDÝK. BU KÝTAP, ÝMAN EDENLER ÝÇÝN HÝDAYET VE RAHMETTÝR.” (Nahl 64)
Bakýn Allah, kullarýmýn ayrýlýða düþtüðü konularý onlara apaçýk bildirmen, teblið etmen için indirdik diyor. Bazý meallerde onlara açýklayasýn diye indirdik þeklinde tercüme edilir. Burada ki açýklama, ayetin açýk olmadýðý anlamýnda deðil, verilen bilgilerle sorun yaþadýklarý konuya ayeti teblið ederek, açýklýk getiresin anlamýndadýr. Zaten ayetin baþýnda hakkýnda ayrýlýða düþtükleri konuya açýklýk getirilmek için Kur’an ýn indirildiði söyleniyor. YANÝ KUR’AN, TÜM SORUNLARIN ÇÖZÜMÜ ÝÇÝN ÝNDÝRÝLMÝÞTÝR DÝYOR ALLAH. Eðer bizler Kur’an açýk ve anlaþýlýr deðildir dersek, hakkýnda tartýþtýðýmýz konulara Kur’an deðil, Allah ýn Resulü açýklýk getiriyor anlamýný vermiþ oluruz ki, BUDA ÞÝRKTÝR. Ayetin sonunda bu kitap, yani Kur’an bizler için hidayet, yani Allah ýn gösterdiði doðru yol, Rahmet yani Allah ýn baðýþlamasý ve yardýmýdýr diyor. Ama bu vasýflarý taþýyan bir nura bizler açýk, anlaþýlýr ve detaylý deðildir diyebiliyoruz.
Lütfen þöyle düþünün, neden Allah bizlerin anlayacaðý þekilde açýk ve detaylý Kur’an ý göndermesin? Açýk ve anlaþýlýr olmayan, detaysýz olan bir kitap, nasýl olur da sorunlarýmýza çare olur ve bizlere hidayet ve Rahmet olur. Bu yanlýþa inanýrsak, bizlerin rehberi Kur’an deðil, Rivayet hadisler olur. Rivayet kelime anlamý olarak, doðruluðu kesin olmayan bilgi anlamýndadýr. Lütfen unutmayalým, Allah ýn Resulü ÜMMÝYDÝ. Yani din adýna, daha önce hiçbir bilgisi yoktu. Hiçbir kitap Ehline de tabi deðildi. DÝN ADINA NE ÖÐRENDÝYSE KUR’AN DAN ÖÐRENDÝ VE YALNIZ KUR’AN I TEBLÝÐ ETTÝ ÜMMETÝNE.
Arkadaþýmýz bana þöyle diyor. “Resul olmadan din olmaz diyorum, sizde Resul e gerek yok diyorsunuz”, diye bana sitem ediyor. Ben Resule gerek yok demiyorum. Bunu hiç kimse söyleyemez. Ben Resulün görevi gereði, Allah ýn vahyinden baþka bizlere hiçbir þeyi teblið etmediðini söylüyorum. ASLINDA BUNU BEN SÖYLEMÝYORUM, KUR’AN DA ALLAH SÖYLÜYOR VE BEN ÝMAN EDÝYORUM. Allah Resulüm sizler için güzel örnektir diyor. Allah ýn Resulü yaþamýyla, davranýþlarýyla bizlere örnektir. YOKSA DÝNDE ALLAH IN HÜKÜM ORTAÐI DEÐÝLDÝR. Çünkü Allah ben hükmüme hiç kimseyi ortak etmem diyor. Yoksa bu hükme aramýzda, inanmayan Müslümanlar mý var? Resulüm sizlere, açýk olmayan ayetleri açýk hale getirecek, Kur’an da bahsetmediðim konularda da hükümler verme yetkisini verdim ona demiyor. Tam tersini söylüyor ve Allah elçisine bakýn ne diyor. ”SENÝN GÖREVÝN SADECE TEBLÝÐ ETMEKTÝR.” (Rad 40) Bunlarý ben söylemiyorum, Allah elçisinin görev tanýmýný yaparken söylüyor. Ýsteyen inanýr, isteyen batýl inançlarýný yaþayabilmek adýna, görmezden gelir.
Arkadaþýmýz bana cevap vermesinin nedeni olarak, amacýnýn beni ikna etmek olmadýðýný, yazýmý okuyanlarýn yanýlmamalarý, doðruyu araþtýrmalarý adýna cevap verdiðini söylüyor. Kendisine teþekkür ediyorum ama bu kardeþimizin de þunu düþünmesini rica ediyorum kendisinden. YA KENDÝSÝ YANILIYORSA? BENDE ONUN ÝÇÝN BU KONUYU TEKRAR DETAYLI ELE ALMAK ADINA MAKALEMÝ YAZDIM. ALLAH IN AYETLERÝNÝ HATIRLATIYORUM KÝ DÜÞÜNSÜN VE TEKRAR ÝNANCINI KUR’AN ÝLE SORGULASIN. KÝMÝN DOÐRU YOLDA OLDUÐUNU, YALNIZ RABBÝMÝZ BÝLÝR.
Bir an þöyle düþünelim. Diyelim ki, Kur’an ayetleri açýk ve anlaþýlýr deðil, rivayet hadisler olmasaydý ayetleri anlayamazdýk ve hayatýmýza geçiremezdik diyelim. Þu sorular gelmiyor mu akla. Allah sizleri Kur’an dan hesaba çekeceðim dediði halde, neden ayetleri detaylý açýklamadý? Allah Kur’an da emin olmayacaðýnýz bilginin ardýna sakýn düþmeyin, hesabýný sorarým dediði halde, bizleri emin olamayacaðýmýz rivayetlere muhtaç mý býraktý? Hatta ayetinde, Kur’an ý açýklamak bizim görevimiz ve Kur’an ý nice örneklerle açýkladýk ki kimseye muhtaç olmayasýnýz dediði halde, açýklamadý mý? Ne derinsiz bu sorulara cevap veremiyorsak, inancýmýzý lütfen Kur’an ile gözden geçirelim. UNUTMAYALIM BÝZLERÝ DÝNDE MEZHEPLERE, CEMAATLERE, TARÝKATLARA BÖLEN KUR’AN DEÐÝL, RÝVAYETLER. Örnek verilen Nisa 80. ayetin devamýna, yani 81. ayete bakalým þimdide.
“SANA “BAÞ ÜSTÜNE” DERLER, FAKAT YANINDAN ÇIKINCA ÝÇLERÝNDEN BÝR KESÝMÝ, GECELEYÝN SENÝN DEDÝÐÝNDEN BAÞKA ÞEYLER TASARLARLAR. ALLAH ONLARIN TASARLADIKLARINI YAZAR. ONLARA KARÞI DÝKKATLÝ OL VE ALLAH’A GÜVEN. DAYANAK OLARAK ALLAH YETER.” (Nisa 81)
Bu ayetin verdiði örneðin, ne yazýk ki bizlerin günümüzde yaptýðýmýz yanlýþlarýmýzdan hiçbir farký yok. Bazý kardeþlerimize Allah ýn ayetlerini okuyoruz, hatýrlatýyoruz ve diyoruz ki, Allah bunu söylediyse, Allah ýn Resulünün böyle bir söz/hadis söylemesi mümkün deðildir. Önce kabul etmiþ görünüyorlar ama kendi düþüncelerini öðrendiði toplantýlara katýldýklarýnda, Allah ýn ayetlerini unutuyorlar. Ayetin sonunda Resulüne Allah ýn söyledikleri çok dikkat çekici bizler için. ALLAH RESULÜNE, SEN ALLAH A GÜVEN, DAYANAK OLARAK ALLAH YETER DÝYOR.
Peki bizler yalnýz Allah a güvenip, yalnýz Allah ýn ayetlerine mi dayanýyoruz? Yoksa Allah ýn vahyi/ayetleri açýk ve anlaþýlýr deðildir, yalnýz Kur’an ayetleri ile Ýslam yaþanmaz diyerek, kendimize güveneceðimiz, dayanacaðýmýz doðruluðundan emin olamadýðýmýz, Peygamberimize ait olduðu iddia edilen, rivayet hadislerini ve edindiðimiz velilerin sözlerini de mi güvenip dayanacak kaynaklar kabul ediyoruz? Ne dersiniz? ALLAH IN RESULÜ YALNIZ ALLAH A VE ONUN VAHYÝ KUR’AN A GÜVENÝP DAYANIYOR, AMA BÝZLER HALA BU GERÇEÐÝN FARKINDA OLMADAN, EMÝN OLAMAYACAÐIMIZ RÝVAYETLERÝ DE, DAYANAK KABUL EDÝYORUZ.
Bana cevap veren kardeþime ve ayný düþüncede olan arkadaþlarýma, Kur’an dan çok dikkat çekici ve Allah ýn Resulünü uyardýðý bir ayeti hatýrlatmak istiyorum. Lütfen bu ayeti okuduktan sonra, yanlýþ düþüncelerimizden artýk kurtulalým ve bizlere bu yanlýþ inançlarý anlatanlarý da, bizler uyaralým. SÝZCE ALLAH ELÇÝSÝNE, AÞAÐIDAKÝ UYARIYI, ÝKAZI YAPTIKTAN SONRA, ALLAH IN RESULÜ, KUR’AN IN BAHSETMEDÝÐÝ TEK BÝR SÖZÜ/HADÝSÝ SÖYLEMÝÞ VE BUNLARDA ALLAH IN EMRÝ GÝBÝDÝR, YERÝNE GETÝRMENÝZ GEREKÝR DEMÝÞ OLABÝLÝR MÝ? ÞEYTANIN BÝZLERÝ ALDATA BÝLMEK ADINA, HER BEÞERÝ SÖZE, RÝVAYETE VESVESE VERÝP, BÝZLERÝ NEFÝSLERÝMÝZLE HER AN ALDATABÝLECEÐÝNÝ, LÜTFEN UNUTMAYALIM. KARAR SÝZÝN, ÝMTÝHAN SÝZÝN ÝMTÝHANINIZ.
“EÐER (RESUL) BÝZE ATFEN BAZI SÖZLER UYDURMAYA KALKIÞSAYDI, ELBETTE ONU BUNDAN DOLAYI KISKIVRAK YAKALARDIK. SONRA DA ONUN ÞAH DAMARINI KESER ATARDIK. HÝÇBÝRÝNÝZ BUNA ENGEL DE OLAMAZDINIZ.” (HAKKA 44–45–46–47 )
Saygýlarýmla
Haluk GÜMÜÞTABAK
https://kuranadavet1.wordpress.com/
https://twitter.com/KURANA_DAVET
http://www.hakyolkuran.com/
https://www.facebook.com/Kuranadavet1/
https://hakyolkuran1.blogspot.com/
Bookmarks