Mezheplerin, cemaatlerin ve tarikat mensuplarýnýn aðzýndan düþmeyen bir konu vardýr. BÝZLER ÞERÝAT ÝLE YÖNETÝLMEK ÝSTÝYORUZ. Aslýnda söylenen doðru, bende þeriat kanunlarý ile yönetilmek istiyorum ama Allah ýn þeriatý doðrultusun da yönetilmek istiyorum. Benim þeriat anlayýþým ve inancým, Allah ýn Kur’an da emrettiði þeriat týr, mezheplerin oluþturduðu beþeri þeriat deðil. Ýsterseniz önce þeriat kelimesinin anlamýna bakalým.
“ARAPÇADA ÞERÝAT KANUN, HÜKÜM, YASA, ÝZLENECEK DOÐRU YOL, YÖNTEM ANLAMLARINA GELÝR.”
Þeriat kelimesinin, Kur’an da bahsedilen anlamýndan yola çýkarak, þöyle bir soruyu kendimize sormamýz gerekmez mi? Þeriat kanun, hüküm ve izlenecek doðru yol anlamýna geldiðine göre, bizlere de Allah Kur’an ý doðru yolu bulabilmemiz adýna, rehber olarak gönderdiðine göre, ALLAH IN ÞERÝATINDAN BAÞKA ÞERÝATLAR, YOL GÖSTERÝCÝLER OLABÝLÝR MÝ? Bu sorunun cevabýný Kur’an dan aradýðýmýzda, acaba dini konularda, daha önce hiçbir bilgisi olmayan Ümmi peygamberimiz, hangi þeriata uyma emri almýþtýr ona bakalým.
Casiye 18: SONRA SENÝ BÝR KURALA (ÞERÝATA) GÖRE GÖREVLENDÝRDÝK; SEN ONA UY. Kendini bilmezlerin arzularýna uyma. (Süleymaniye vakfý)
Demek ki Allah Elçisini, gönderdiði Kur’an da bahsettiði, hükümler verip kanun ve yasalar koyduðu, izlememizi istediði yolun açýklandýðý Kur’an ýn, yani ALLAH IN ÞERÝATINA UYMASI ÝÇÝN UYARIYOR ve seni bu yol yöntem üzere görevlendirdik, kendilerine atalarýnýn oluþturduðu beþeri þeriatlar yaratanlara, sakýn uyma diyor. BÝR BAÞKA DEYÝÞLE ALLAH IN ELÇÝSÝNÝN ÞERÝATI, YALNIZ KUR’AN DI. Bu konudaki uyarý ayetlerinden, birkaç tanesini hatýrlayalým. SÖZ BAKIMINDAN ALLAH'TAN DAHA DOÐRU KÝM VARDIR! (Nisa 87). ALLAH'TAN DAHA ÝYÝ KANUN KOYUCU OLABÝLÝR MÝ? (Maide 50). BU KUR’AN BANA VAHYOLUNDU KÝ, ONUNLA SÝZÝ VE ULAÞTIÐI HERKESÝ UYARAYIM. (Enam 19). RESULE DÜÞEN APAÇIK TEBLÝÐDEN BAÞKA BÝR ÞEY DEÐÝLDÝR. (Ankebut 18)
Buna benzer onlarca ayetten de anlýyoruz ki, Allah ýn elçisi yalnýz Allah ýn Þeriatýna yani kanun ve hükümlerine uymuþ ve yalnýz Kur’an ile hükmetmiþtir. Günümüzde þeriat isteyenler, ne yazýk ki yazdýðým ayetleri ve yüzlerce benzerlerini görmezden gelip, ne yani Peygamberimiz postacýmýydý, kargocumuydu diyerek, Peygamberimizin de dinde Allah ýn þeriatýna ilaveler yapacaðýna inanmakta bir kusur görmemiþlerdir. Allah kesinlikle yasaklamasýna raðmen kendilerine, ALLAH IN ÞERÝATININ YANINDA BEÞERÝ ÞERÝATLAR YARATARAK, BUNLARDA ALLAH IN EMRÝ YANÝ ALLAH I ÞERÝATI DEMEKTEN ÇEKÝNMEMÝÞLERDÝR. Þura suresi 21. ayette Allah, bu konuda da bizlerin dikkatimizi çekiyor ve Allah ýn koymadýðý þeriat hükümlerini, hiç kimsenin koyamayacaðý uyarýsýný yapýyor.
TOPLUMDA KORKU YARATAN, HATTA TOPLUMU DÝNDEN, KUR’AN DAN UZAKLAÞTIRAN ANLAYIÞ, BU YANLIÞ ÝNANCIN SONUCU OLUÞMUÞTUR. Unutmayalým lütfen, Allah kendi þeriatýný yemin ederek kolaylaþtýrdýðýný söylüyor. Ama bizler beþeri þeriatlar yaratarak dini zorlaþtýrýyor ve bu þeriatýnda Allah emri olduðunu söylemekten çekinmiyoruz, hatta baskýyla kendi inançlarýmýzý, Allah ýn emri diye topluma yaþatmaya çalýþýyoruz.
Allah ýn þeriatý, kiþinin kendi imtihaný ve kendisinin bizzat özgür iradesi ile yaþamý üzerine kurulmuþtur, onun içinde uyulacak kanun ve kurallar açýkça Kur’an da belirtilmiþtir. Yine Allah ýn þeriatý toplumda ADALET, ÖZGÜRLÜK, HOÞGÖRÜ ÜZERÝNEDÝR ve asla ayrým yapmadan insanlarýn huzurunun, adaletinin saðlanmasý her bireyin özgürce inancýný yaþamasý adýna düzenlenmiþtir.
Birde mezheplerin yarattýðý þeriatý düþünün lütfen. Örnekler vermeye bile utanýyorum. Neredeyse Allah ýn þeriatýnýn tam tersi hükümleri, bunlara da bir Müslüman uymak zorundadýr diyoruz. Bunlarý da Peygamberimizin dine ilaveler yaptýðýný, bunlarýnda Allah ýn þeriatý gibi yaþanmasý gerektiðini söylemekten korkmuyoruz. Allah Elçisine, sana gönderdiðim þeriat üzerinde ol ve onunla kullarýma hükmet diyor, ama bizler bu gerçeklerin üstünü örtüp, Peygamberimizi dinde Allah ýn þeriat, kanun, hüküm ortaðý yapmaktan çekinmiyoruz. HÂLBUKÝ ALLAH NE DÝYE UYARMIÞTI BÝZLERÝ HATIRLAYALIM. “KENDÝ HÜKMÜNDE HÝÇ KÝMSEYÝ ORTAK KILMAZ”. (Kehf 26)
AKLI BAÞINDA, KUR’AN GERÇEKLERÝ ÝLE BULUÞMUÞ HER MÜSLÜMAN, ELBETTE ALLAH IN ÞERÝATIYLA YÖNETÝLMEK ÝSTER. ÇÜNKÜ ALLAH IN ÞERÝATINDA ÖZGÜRLÜK VARDIR, ADALET VARDIR, EÞÝTLÝK VARDIR. HERKES ÝNANCINI ÖZGÜRCE YAÞAR VE YAPTIKLARININ KARÞILIÐINIDA GÖRÜR. AMA BEÞERÝN YARATTIÐI ÞERÝATTA, BUNLARIN HÝÇ BÝRÝSÝNÝ BULAMAZSIN. DÝNDE ÞERÝAT, YALNIZ ALLAH INDIR, ONUN KANUNLARIDIR. Þeriat isteriz diye ortaya çýkanlar, ne yazýk ki Allah ýn þeriatýný deðil, mezheplerin oluþturduðu rivayet, saný bilgilerin harmanladýðý, atalarýnýn yarattýðý beþeri bir þeriatý istiyorlar. ÞERÝAT ÝSTEYEN YADA KARÞI ÇIKANLAR, NE YAZIK KÝ BAZI GERÇEKLERÝ BÝLMEDEN KABUL EDÝYOR, YADA KARÞI ÇIKIYORLAR, ÜZÜCÜ OLANDA BURASI.
Deðerli dostlarým, gelin Kur’an ý anlayarak, dikkatli bir þekilde okuyalým ve ayetler üzerinde düþünelim. Unutmayalým Allah ýn Kur’an da bizlere önerdiði þeriatý, adaletin ve huzurun oluþmasýnda bizler için en uygun yol ve yöntemdir. Mezheplerin oluþturduðu beþeri þeriatsa, adaletsizliklerin ve huzursuzluklarýn yaþandýðý baskýcý bir þeriattýr, hep birlikte buna karþý çýkalým ve bu gerçeði topluma el birliðiyle anlatmaya çalýþalým. HUZUR, ADALET VE MUTLULUK YALNIZ ALLAH IN ÞERÝATI KUR’AN DADIR, LÜTFEN UNUTMAYALIM.
ALLAH'TAN VE O'NUN AYETLERÝNDEN SONRA, HANGÝ SÖZE ÝNANACAKLAR? (casiye 6) BEN SADECE BANA VAHYEDÝLENE UYARIM. BEN SADECE APAÇIK BÝR UYARICIYIM. (Ahkaf 9 )
Saygýlarýmla
Haluk GÜMÜÞTABAK
https://kuranadavet1.wordpress.com/
https://twitter.com/KURANA_DAVET
http://www.hakyolkuran.com/
https://www.facebook.com/Kuranadavet1/
https://hakyolkuran1.blogspot.com/
Bookmarks