Kim insanlarin gördügü yerde namazini güzel kilip da onlarin görmedigi yerde güzel kilmazsa, bu Allah'a karsi yapmis oldugu bir ihanet sayilir
+ Konuyu Cevapla
Toplam 2 Sayfadan 1. Sayfa 12 SonuncuSonuncu
Toplam 19 sonuçtan 1 ile 10 arasýndakiler gösteriliyor.

Konu: Dil lâL Kesildi Ýse, Sükût Anlatmalý!

Hisli Yürek --//BuðLem//-- - ait Kullanýcý Resmi (Avatar)
    Bulunduðu yer
    Ne gerek var ki?
    ALLAH cc razý olsun / Teþekkürler
    51
    75 Konusuna 94 Teþekkür Almýþ
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Rep Puaný
    11

Standart Dil lâL Kesildi Ýse, Sükût Anlatmalý!

Yaþadýðým bu fani temaþa da þu yaþýma kadar algýladýðým çok bilgiler oldu.Bunlar biri, empati kurmanýn ne derece deðerli olduðu ikincisi ise, gerçekten madolyonun arka yüzü olduðu...

Ben bu düsturla yaþarken; birileri saf dedi, birileri polyanna dedi, birileri vs... Evet, bana göre kiþilere bakarak yargýlamak en zalim,en kolay iþ. Düþünmek,görünenin ötesine inmek,empati kurmak lazým. Bu üçüne vakýfsak, emin olun o kadar da yargýç olamayýz...

Üzülüyorum keskin konuþanlara! üzülüyorum sanki hiç baþýna gelemezmiþ gibi nara atanlara! üzülüyorum cehennem ateþini dedikodu ile üzerine alanlara!... Üzülüyorum da üzülüyorum!

Kimse günahsýz deðil, belkide gördüðümüz (haþa) en günahkâr diye adlandýrdýðýmýz insan dan daha zelil durumdayýz.Yada, o günahkâr dediðimiz kiþinin günah çuvalýný yükleniriz farkýnda olmayýz!

Her zaman, madalyonun arkasý olduðuna inandým ve uyguladým, yada çalýþtým!... Görünene deðil, görünmeyene takýldým adýmý saf lâkaplattým! biliyor musunuz, bu saflýk için hergün dua ediyorum;Rabbim hep böyle iyi düþüneyim, varsýn onlar kötüyse dahi ben iyi düþüneyim ne ruhumu,ne kalbimi yorayým!

Ýnanmýyorum kötü insanlar olduðuna bana göre kötü insan deðil,hasta insan var. Bunun adý týp dilinde psikoloji, dinde ki dili gaflet.Bilinçli olup, her iki yönlü de þifa aramak servet!

Ah, bu umursamazlýk var ya ne büyük bela,ne büyük nimet!

Hanýma söylüyorum "senin kýzýn hasta" umursamýyor(!)

ee sonuç ne inanmadý da ne oldu? ayný son geç teþhis daha büyük veba...

Baþkasýna bakýyorum, hiçbir lafa takýlmýyor aldýrmýyor, ne ruhunu ne kalbini yoruyor; ne büyük sefa...

Neyse... Anlatsam anlatamam, düþüncelerim tutsak ruha...

DeRgah
    Yaðmur Yaðarsa mý Rahmet,
    Yoksa GÜL Yaðmura Deðerse mi Kýsmet?
    Ekmek Yoðrulurken mi Bereket,
    Yoksa Çocuklarýn Gözlerindeki Yarattýðý Þehvet mi Nimet?
    Nüfûs Nüfuza Hizmet Ederse mi Diyanet,
    Yoksa Akýldan Çok Ýzandan Gelen mi Ýbadet?
    Nefes Nefis‘e Hükmederse mi Ýffet,
    Yoksa Ona Kanarken mi Ýllet?

Bulunduðu yer
    Ne gerek var ki?
    51
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Rep Puaný
    11

Standart Cevap: Dil lâL Kesildi Ýse, Sükût Anlatmalý!

Siyah,beyaz,gri...

Hayat, siyah yada beyaz dediler hep... Evet,baki âlem olan uhreviyete günah sevap olarak bakarsak;bir siyah,bir beyaz mevcut olmalý.Siyah ve beyaz net.Siyah; günah. Beyaz; sevap... Evet, böyle düþününce mantýklý geliyor insana...

Diðer mantýk ise, fani âleme düþen âdeme muska olmalý;

Hayatta her duygu'nun ortasý makbul. Gülmenin,aðlamanýn,heyecanýn... Her duygu da bir orta lazým; gri lazým... Sadece duygularda da deðil; yemenin,içmenin,uyumanýn da makbulü orta deðil mi? Çok yersen mide fesadý geçirirsin,az yersen zafiyet...Az uyursan beyin hastalanýr,çok uyursan gaflet...

Sevabý günahý da ortak yaþýyoruz, gri yaþýyoruz... Ýman noktasýn da grileþmekten Rabbime sýðýnýyorum, Rabbim Affet. Beyazlara bürü ruhumu... Nur gibi beyaz nâzenim, vâye olsun!

Grileþmek, uhreviyette deðil dünyeviyette gerek. Dünyevi maksadýmýz gri olursa;

Aklýmýz,midemiz,beynimiz,kalbimiz rahat nefes üfler... Uhrevi maksadýmýz gri ise, cehennem harý ile nefes keser!

Uhrevi dünyamýz da siyah ve beyaz diyebileceðimiz netler olabilir fakat, siyahlarýn çok fazla olduðu muhakkak!

Dünyevi dünyamýz da gri olmayý baþarabilmek kolay mý der seniz; çetrefili sever seniz, neden olmasýn...

Fani dünyam da, hep gri olmayý hülyâladým,baþaramadým... Ateþte kalbimi haþladým grileþemedim...

Küller den geriye siyahlaþtým!

...

DeRgah

Bulunduðu yer
    Ne gerek var ki?
    51
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Rep Puaný
    11

Neden insanlar uzanamayacaklarý ciðere açýk açýk murdar demek yerine,kelimelerin içine gizlenirler...

Mesela;

Bir kýzý istemeye hoca vasýflý bir mübarek gelir, arkadan birileri "amaaan önemli olan hoca olmak deðil,ne hocalar var neler yapýyorlar" derler(!) neden, hem hoca hem ahlaklý,kaliteli bir insan gelemez mi? Sarýklý cüppeli yada çarþaflý mübarekleri görenler "amaan önemli olan insan olmak çarþaf giyinip,sarýk cüppe giyinip neler yapanlar var" derler(!) "sanki bu mübarekler insan deðil der gibi" neden, hem ahlaklý,dini bütün olup çarþaflý,sarýklý cüppeli olamaz mý? ya da, "alim olmak cüppe ile sarýkla olmaz" derler(!) yahu! hem cüppe sarýk ile, hem de âlim vasfýna yakýþýr bilgi donaným,ahlak,aþk ile âlim olunamaz mý? neden illa bir þeyleri eksiltme çabasýn dayýz? aslýn da sorun ne biliyor musunuz? tek sorun nefisler...

Kiþiler, "çarþaf giyinme, bu zaman da çarþaf,sarýk cüppe mi olur" demek yerine, kelimeleri yontarak tam da þüphe damarýmýz dan vuruyorlar.

Evet, etrafta hoca kýlýklý birileri mevcut bunu inkar etmiyorum lâkin, daha karþýnýz da ki insaný tanýmadan direk muhalif olur sanýz, ben bu duruma hüsnü zan ile bakamam... Tüm hocalarý,çarþaflýlarý,cüppeli sarýklýlarý genelleme yaparak, o lisânýnýz dan kolay çýkan kelimlerle kaç vebal aldýðýnýz'ýn farkýnda mýsýnýz acaba...?

Evet, konuþmak çok kolay da, yanmak kolay mý der siniz...?

Neyse,konu uzar gider...

DeRgah
    Konu --//BuðLem//-- tarafýndan (13-01-11 Saat 22:11 ) deðiþtirilmiþtir.

Bulunduðu yer
    Ne gerek var ki?
    51
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Rep Puaný
    11

Eksilmeyi deðil,çoðalmayý öðrenmliyiz! eksilterek çoðalamayýz!

Peygamberimiz den miras; sarýðý cüppeyi feda ederek ahlaklý olamayýz,çoðalamayýz!

Ýslam bütündür; kuranýyla,tesettürüyle,ahlakýyla...

Bu bütünlüðü bozmak yerine, bütünlüðü saðlamak doðru amaçtýr!

DeRgah

Bulunduðu yer
    Ne gerek var ki?
    51
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Rep Puaný
    11

Uyanmamak için bazen uyumak istemem.Düþünüyorum, ya ölsem!... O zaman istermiydim acaba uyanmamak, sanmýyorum.Ölüm, insaný donduran; bu fani aleme,fani insanlara veda etmek deðil. Ölüm, ya sonrasý... Zor olan sonrasýnýn bilinmezliði,bilmecesi...

Zor olan, Rabbin karþýsýna hangi alýnla çýkacaðýný bilmemek.Alným ak mý,kara mý olacak mahþer kalabalýðýnda... Sýratý tebessümle mi geçmek yoksa, binbir ah ile en kýzgýn alevlerle mi kucaklaþmak... Düþündükçe kaný donuyor insanýn susmak, edebiyyen düþünmemek istiyor þeytani bir sesle(!)

Ölüm, her canlýnýn yerinin hazýr olduðu ebedi mekan. Ebedi azap ya da, ebedi mükâfat... Birden ölümler o kadar çoðaldý ki, belki de çoðumuzun aklýna ölüm bu kadar uðramýyordu... Bu kadar çýðlýðýný duyurmuyordu kulaklarýmýza...Þimdi, kulaklarým da her daim çýðlýðý... Adeta seni bekliyorum dercesine...
    Sessiz bir lisân ile, çýðlýkla ses verircesine...

Dua etmek, dualarýmda (Rabbim birden ölümden cümlemizi koru) diyesim geliyor ama, dua etmekten dahi korkar haldeyim. "Ya benim için hayýrlýsý deðilse"... Diye bir ses kemiriyor kalbimi,beynimi...

"Rabbim hakkýmýz da en hayýrlýsýný nasip et" i lisânýma nakarat ettim.

Ölüm, düþünüyorum da "her hakikati bildiðimiz halde günahlara devam ediyoruz" akýldan mý noksanýz diye düþünmüyor deðilim...Zira,aklý olan bildiði yanlýþa kendini bile bile sürükler mi,bile bile ateþle kucaklaþýr mý,bile bile yaratanýna isyan edebilir mi... Sorular uzar gider... Ölüm, yahu daha ötesi yok! Ö-lüm var mý baþka ötesi, yoksun... Hasta olup bir ilaçla kendine gelemezsin, hiçbir dönüþü olmayan baki yol...

Fikri bile, imandan nasipsiz bir kul için delirme sebebi.Düþüncesi bile ölüm! Ölüm, akla gelen en zor soru; cevabý bilinmezliklerle dolu...

Ö-lüm;

iki ince çizgi...

Kimileri için, muhteþem bir hayatýn baþlangýcý,asýl hayata merhaba!

Kimileri için,çýðlýklarýn fon tuttuðu bir þiir!

Kimiler için, meleklerin hakim olduðu bir dünya!

Kimleri için,zebanilerle, göz yaþlarý ile süslü sefaletin adresi cehnnem-i beka!

Kimileri için,kar beyazý tabut.

Kimileri için, görünmeyen yüzü ile; karalýk bir kurt!

DeRgah

Hadim-i Kuran vuslat - ait Kullanýcý Resmi (Avatar)
    148
    83 Konusuna 111 Teþekkür Almýþ
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Rep Puaný
    14

Lisana nakarat etmek... çok güzel bir cümle keþke ölümü hep lisanýmýza nakarat ettirebilsek, yüzakýyla göçenler oluruz inþ. kalemize saðlýk teþekkürler.
    Tasavvuf bir yolculuktur, yolcu yolunda gerek. Biz yürüye duralým, siz olduðunuz yerde kalýn !

Bulunduðu yer
    Ne gerek var ki?
    51
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Rep Puaný
    11

Sessizliði dinler misiniz?

Sessizliðin ne anlattýðýný duyabilmek büyük bir ilim olsa gerek...

Bazen düþünüyorum "duvarlar,dolaplar,taþlar vs." ne anlatýyorlar acaba...

Biz,yanlýþ yaparken sesleniyorlar mý "yapma,dur" diye.Sessizliðin sýrrýna ulaþmak,sessizlik ile konuþma ilmine sahip olmak,yanlýþlarýmdan uzaklaþmak adýna; cansýz dostlarýmý "psikolog"tutmak isterdim ...

Ýþte,onlar sessiz konuþurken, ben sesimle lal oluyorum anlaþamýyoruz! Bazen, "koltuk olmak isterim" diye düþündüðüm olur. Koltuk gibi sevdiklerimi sarmak isterdim hatta,

beni sevmeyen sevdiklerimi, onlar farketmeden sýkýca sarmak isterdim...

Bu fani dünya çok zor, gerçekten zor... Düþünüldüðünde üzerimize yüklenen sorumluluklarý,kaçmak istiyorum ama nereye...Bu fani alem'den kaçýlacak tek yer; baki alem... Ama, ben oraya hazýr deðilim ki... Eþylarýn bile kavradýklarý, belki de hergün sessizlik ile "çýðlýk" ata ata duyurduklarý gerçekleri ben kavrayamadým ki...

Neyse ...

Rabbim merhametinle muamale istiyorum,belki de bu sayfaya bakýp dua edecek, kardeþlerimin hürmetine affýný talep ediyorum...Duama,hayýrýný yolla Rabbim! AmiN...

Forum Görevlisi Nihade - ait Kullanýcý Resmi (Avatar)
    Bulunduðu yer
    Ankara
    445
    164 Konusuna 203 Teþekkür Almýþ
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Rep Puaný
    23

Ölüm, düþünüyorum da "her hakikati bildiðimiz halde günahlara devam ediyoruz" akýldan mý noksanýz diye düþünmüyor deðilim...Zira,aklý olan bildiði yanlýþa kendini bile bile sürükler mi,bile bile ateþle kucaklaþýr mý,bile bile yaratanýna isyan edebilir mi... Sorular uzar gider... Ölüm, yahu daha ötesi yok! Ö-lüm var mý baþka ötesi, yoksun... Hasta olup bir ilaçla kendine gelemezsin, hiçbir dönüþü olmayan baki yol...

Allah razý olsun...
    Gerek yok her sözü, laf ile beyana.. Bir bakýþ bin söz eder, bakýþtan anlayana...

Hz. Mevlana

Zikrullah, öyle bir kaledirki hem zahir düþmandan,hemde batýn düþmandan korur.
    Mahmud Ustaosmanoðlu (k.s)

Ey insan Kerim olan Rabbi'ne karþý seni ne aldattý? (Ýnfitar-6)

Hisli Yürek yakupca - ait Kullanýcý Resmi (Avatar)
    Bulunduðu yer
    Kastamonu'lu
    45
    95 Konusuna 120 Teþekkür Almýþ
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Rep Puaný
    14

Ben bu konuda þöyle düþünüyorum: Ýnsan her ne kadar akil bir varlýk ise de duygularýn tesiri altýndadýr. Bir kimse sigaranýn zararýný bilir ama içer çünkü caný çeker. Namazýn da farz olduðunu bilir ama üþenir, tembellik yapar, rahatýný bozmak istemez...

Yani kader duygularýmýzdýr diye bi sözüm vardý benim... Yani eninde sonun da duydular, ahlak ve karakter insanýn aklýna, ilimine ve tahsiline galip geliyor...
    Kur'an en doðruya iletir ve Allah'ýn ipidir, bir ucu Allah'ýn elinde, bir ucu kulun elindedir..

Bulunduðu yer
    Ne gerek var ki?
    51
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Rep Puaný
    11

Þeytana mý uydum, yoksa ruhum mu þeytanlaþtý...

Ýnsan, kendi dýþýnda ki tüm varlýklarý günah keçisi ilan eder,kendi dýþýnda ki tüm varlýklarýn sabýka kaydý bir hayli çoktur. Kendisi ise; .Suçu asla yoktur, haksýzlýða gark olmuþtur,haksýz müebbet hapistedir... Evet,þeytan bizim için düþman ama, asýl düþman içimiz de gizli... Asýl düþmanýmýz; nefsimiz! Asýl düþmanýmýz; zevklerimiz! Asýl düþmanýmýz; BÝZÝZ! Þeytan, günahlarýmýzýn bir bölümünü yönetiyor; kul istesin þeytan, kolayca elimize alacaðýmýz kuranla titrer, eziyet çeker.

Þeytaný bitirmek çok kolaydýr; ramazan ayýnda bir ay baðlýdýr þeytan ama, bakar sanýz o bir ay içerisinde de günah artýþýmýz da fark olmuyor...Elimize alacaðýmýz kuranla sýtma geçirir þeytan, ama nedense, yine günahlara devam ederiz... Ýþte, asýl þeytan bizim içimiz de... Ýçimizde ki þeytandan ayrýlmadýðýmýz sürece þeytan, çok daha sevimli kalýyor...

Ýçimizde ki þeytaný bitimenin yolu BENCE, ibadetten ziyade ahlakta gizli; ahlakýn özü tevazu da gizli... Peygamber ahlaký ile ahlaklanan kiþi de þeytan barýnýr mý sizce?

Ahlak güzel olmasa yapýlan ibadetler neye yarar!

Gece gündüz ibadet et; kýrdýðýn bir kalp ile yerle bir deðil mi hepsi?
    DeRgah

+ Konuyu Cevapla